Opis
Amarone della Valpolicella „A“ je crveno vino od sorte Corvina proizvedeno u vinariji Canestrari, u italijanskoj regiji Veneto. Ova vinarija, stara 130 godina, okružena je prelepim gradom Venecijom na istoku i mirnim i šarmantnim jezerom Garda. na zapadu. Zahvaljujući svom teroaru gde posebna konfiguracija Alpa na severu štiti vinograde od hladnih vetrova koji duvaju iz tog pravca i uticaj jezera Garda koje proizvodi klimu koja je skoro mediteranska, sa izuzetno malo snega, stvaraju se uslovi za uzgoj kvalitetnog grožđa. Grožđe se bere i sortira ručno, a zatim odnosi u sušare. Istorijska tehnika sušenja grožđa („appassimento“), koja je bila poznata i pre vremena starih Rimljana, (Arusnati, etrursko pleme) je metod koji je svojstven za regiju Valpolicella i osnova za proizvodnju nekih tipičnih vina za ovu zonu, kao što je Amarone. Ova praksa omogućava da grožđe dehidrira i postigne veoma visoku koncentraciju šećera; istovremeno se unutar bobičastog voća dešavaju važne bio-fizičke varijacije koje onda daju jedinstvene mirise i arome koji su tipični za ova vina. Proces sušenja traje najmanje 4 meseca. Za to vreme grožđe gubi oko 40% svoje težine. Fermentacija i naknadna maceracija traju 20 dana na temperaturi između 18°-22°C. Vino zatim sazreva u hrastovim buradima oko 18 meseci. Nakon flaširanja, vino odležava više od 8 meseci u boci pre nego što se pusti u promet.
Boja: Duboka rubinska boja sa granatnim oreolom.
Miris: Intenzivne, višeslojne voćne arome trešnje, šljive, maline, sladića i trave.
Ukus: Na nepcu je puno i čvrsto, sa prijatnim taninima, uravnoteženom elegancijom i dugom završnicom.