Opis
Vino proizvedeno od sorte vranac koja se udomaćila sredinom XX veka u Trebinjskom kraju i postala sinonim za crvena vina. Vino je prepoznatljivo po svom voćnom karakteru, mirisa koji podseća na zrele višnje, bogatstvu šumskog voća, mekanim i harmoničnim taninima, punoći i mladalačkoj svežini ukusa i karakterističnoj rubin boji sa laganim ljubičastim nijansama.
Neprozirno taman, kao da se tajanstvenim ljubičastim odsjajima koji direktno prate boju etikete, zaogrnuo, da na mah ne otkrijete sve njegove tajne, a njih je mnogo. Prvo, u omotu od čistih zrelih višanja na nosu, stiže senzacija visoke ali prijatno štipkajuće kiseline što doprinosi aluziji da ste upravo zagrizli sočnu marelu. Ima na mirisu i čokolade što će ga gastronomski već ugurati u jednu višu kategoriju uparivanja sa hranom.
Nagrade: AWC Vienna 2017 – Srebrna medalja
UPARIVANJE SA HRANOM:
Dovoljno punog tela da podrži jaka crvena mesa, ne preterano duge i intenzivne završnice koja bi mogla da utiče na fina arome hrane, Hercegovački Vranac je gotovo idealno vino uz najširi spektar recepata, kako lokalnih hercegovačkih specijaliteta, tako i internacionalne, pogotovo kuvane kuhinje.
Preporučuje se uz sva jela od crvenog mesa, jagneće i teleće pečenje ispod sača, roštilj, grilovane gljive, crvene začinjene sosove, uz svu divljač, pršut, kao i uz tvrde zrele sireve, gorgonzolu i parmezan.
SERVIRANJE:
Temperatura: 16-18ºC
SPECIFIKACIJA:
- Zemlja porekla: Bosna i Hercegovina
- Region: Hercegovina
- Boja: Crveno vino
- Tip vina: Suvo
- Organic: Ne
- Sortni sastav: Vranac
- Odležavanje: Bačva + boca
- Period odležavanja: 13+ 6 meseci
- Način proizvodnje: Maceracija 14 dana
- Alkohol: 14%
- Količina šećera u gr: 3,6
- Kiselost: 6,6
- Vrsta zemljišta: Kamenito
- Dekantiranje: Da
- Winemaker: Radovan Vukoje
- Veličina boce: 0,75 l